İstenilen parça datalarının simülasyon işlemi uygulanarak döküme uygunluğu başta olmak üzere tüm analizleri onaylandıktan sonra istenilen çelik malzemelere uygulamasını yapıyoruz. Tasarım aşamasında kalıp göz sayısı, yolluk tasarımı ve diğer kontroller ilgili departmanların onayı alındıktan sonra Proje departmanımızca devreye alınmaktadır. Kalıpların bakımı, arızalarının giderilmesi tarafımızca yapılmaktadır.
Kalıp ve Aparat Yönetimi
Hammadde Yönetimi
Aluminyum alaşımları ve zaman alaşımları parti parti spektrometre analizi ile kontrolü sağlanmaktadır. Uygun olan alaşımlarla döküm işlemi yapılmaktadır. Her şarj izlenip kayıt alınarak malzemenizin doğruluğu ve kontrolü sağlanmaktadır.
Ergitme ve Gaz alma
- 1 adet potalı tip doğalgazlı 800 kg/saat kapasiteli ergitme ocağı
- 3 adet 600kg/saat kapasiteli elektrikli ergitme – bekletme ocağı
Ergitme sonrasında otomatik flux beslemeli degazing cihazı ile gaz alma işlemi yaparak prosesimizi sürekli kontrol altında tutuyoruz.
Döküm
Firmamız bünyesinde 3 adet soğuk kamara enjeksiyon döküm makinesi, 1 adet sıcak kamara bulunmaktadır. 0,005 kg’ dan 5 kg’ a kadar yüksek basınçlı döküm parçaları üretimi yapabilen firmamızda,
- 300 Ton (1 adet)
- 400 Ton (1 adet)
- 550 Ton (1 adet)
- Sıcak kamara (1 adet)
kapasiteli enjeksiyon döküm presleri mevcuttur.
Kalite ve X-Ray
Hammadde aşamasından bitmiş ürüne kadar aşamalardan geçen tüm prosesler ilgili birimlerce veri kayıtları tutulmaktadır.
Firmamız, hammadde külçeleri, ergimiş metal ve döküm parçasının kalitesini sahip olduğu ekipmanlar ve uzman kadrosuyla, uluslar arası normlar ve müşteri şartlarına sürekli uygunluğunu sağlar.
Laboratuvar ekipmanları:
- CT (Computer Tomography ve X-Ray)
- Spektrometre
- Metal mikroskobu ve yazılımı
- Numune parlatma cihazı
- Kontrol aparatları
- Sertlik ölçme cihazı
Son Kontrol ve Paketleme
Teslim aşamasına gelen ürünler Kalite Kontrol Departmanımızca testleri(X-Ray) tamamlandıktan sonra gerekli ölçüsel ve görsel kontroller sonrasında müşterimize gönderilmek üzere paketlenmektedir.
Trim Yüzey & İşleme
Döküm işlemi tamamlanan parçalar;
- Trimleme (yolluklarının temizlenmesi),
- Çapak alma,
- Zımpara,
- Vibrasyon,
- Kumlama,
- Diş açma,
- İşleme
işlemleri sonrasında ürün haline getirilmektedir.